Problemele românilor în sectorul energiei continuă: scuza furnizorilor
Un răspuns al Ministerului Muncii vine să lămurească situația plăților pe care statul trebuie să le facă furnizorilor de energie și gaze, care au redus facturile potrivit legii.
Practic, trebuie depuse încă o dată cererile, deci virarea banilor o să mai dureze. Până acum, furnizorii de gaze și electricitate au de recuperat, doar pe schema de compensare, circa 215 milioane de lei, doar cei care au depus cererile și doar pentru compensare nu și pentru plafonare pentru facturile emise în noiembrie și decembrie.
În Monitorul Oficial, apare un ordin comun al ministrului Muncii, Energiei, și Finanțelor, referitor la noua procedură de decontare a sumelor cu care furnizorii de gaze și energie electrică au redus facturile ca urmare a legii plafonării și compensării. Ordinul abrogă un ordin mai vechi, al miniștrilor Energiei și Finanțelor, elaborat exact în acest scop.
Situația este instabilă pentru toată lumea
Furnizorii de energie semnalează problemele cu care se confruntă în relația cu statul.
“Furnizorii de energie electrică și gaze naturale sunt într-o poziție ingrată. Asigurăm interfața cu consumatorii, care își primesc facturile de la noi, și orice s-ar întâmpla în tot sectorul energetic, vedem că se dă vină pe furnizori. În ultimul timp, și autoritățile fac asta, furnizorii sunt făcuți și hoți, ceea ce nu este cazul”, a declarat Laurențiu Urluescu, Președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER.
“Furnizorii se confruntă cu o creștere majoră a expunerii financiare, fiind nevoiți să se adapteze din mers la multele modificări aduse legislației privind măsurile de sprijin pentru consumatori. În plus, noua OUG 3/2022, publicată în Monitorul Oficial, aduce furnizorilor mari pierderi. Așa cum este gândită schema de sprijin, nu se acoperă costurile furnizorilor, nu se asigură decontarea, a semnalat președintele AFEER, exemplificând că pentru un consumator din zona Oltenia, un furnizor are neacoperită suma de aproape 30 lei/1000 kWh”,mai arată AFEER.